tiistai 13. heinäkuuta 2010

Postikorttimaisemasta toiseen

Bled, Slovenia. Lämpötila varjossa 28 astetta. Tarkenee. Lomafiilis 122%


Maanantaina päätimme vihdoinkin vaihtaa maisemaa. Adrianmeren rannikkoa hyväilevä lämpöaalto alkoi jo tuntua hieman turhan kuumalta, joten aloimme suunnitella maiseman vaihtoa erityyppiseksi. Sunnuntai-iltana kävimme vielä Baskan kylässä pyöräilemässä ja täyttämässä huvenneita ruokavarastoja. Baska ei oikeastaan eroa muista Välimeren tai muiden kuumien maiden rantalomakohteesta millään tavalla. Rantakadun läheisyyteen on kertynyt ravintoloita, jäätelöbaareja ja myyntikojuja, joissa vellova turistimassa kulkee pitkin ranta edestakaisin shoppaillen, syöden ja aikaa kulutellen. Ei siis loppujen lopuksi mitään meikäläisten lempimestoja, mutta kyllähän tuolla muutaman päivän vietti, koska Joonas ja Anuliina tuntuivat paikassa viihtyvän.

Leiriä purkaessamme ja hieman rauhallisempaa sekä vähemmän kansoitettua leirintäaluetta seuraavaksi majoituspaikaksi miettiessämme saimme yhden vinkin naapurin ruotsalaispariskunnalta. He olivat Adrianmerta kohti tullessaan viettäneet yön Hitlerin Kotkanpesän läheisyydessä sijaitsevalla campingillä, jossa kuulemma maisemat ovat kohdallaan ja ilmasto ihanan sopivaa. Saksan ja Itävallan rajalla sijaitseva paikka vaikuttaisi olevan sopivasti paluureitillämme, joten otimme vinkin kiitollisina vastaan ja panimme hyvään talteen korvan taakse.

Vieressämme pari päivää leiritelleet slovenialaiset tahtoivat myös antaa omat vinkkinsä ja onneksi heidän neuvonsa osoittautuivatkin aivan huippuhyviksi. Tätä kirjoitelessa olemme viettäneet yhden yön käsittämättömän komeassa maisemassa Slovenian alpeilla aika lähellä Itävallan rajaa. Paikan nimi on Bled ja maisemat ovat kuin suoraan postikorteista. Planican lentomäki sijaitsee myös jossain lähiseudulla.

Oheisista kuvista saanee jonkinmoisen käsityksen miltä täällä näyttää, mutta kyllä tämän näköisissä alppilaaksoissa sielu lepää ja silmä viihtyy. Bledin kaupunki sijaitsee vuorten reunustaman alppijärven rannalla, vesi on kristallinkirkasta ja järven keskellä saaressa on upean näköinen kirkko. Vastakkaisella puolella kaupunkia näkyy uljaalla kallion kielekkeellä vanha linna ja taustalla häämöttävät majesteetillisina Alppien huiput.

Matkalla Krk:lta Blediin kävimme syömässä maittavat pihviannokset hieman ennen Rijekaa sijaitsevassa lahdenpoukaman ravintolassa. Ajomatkaa Adrianmeren rannalta naapurimaahan ei tullut onneksi kuin reilut 200 kilometriä, joten päivän ajourakka oli varsin kevyt. Paluu takaisin EU-alueelle sujui myös helposti ja pikaisten passien vilauttamisien jälkeen olimme reissun kahdeksannessa maassa. Oman vaivansa aiheutti Sloveniassa pakollinen moottoritie-vinjetti, mitä emme meinanneet löytää mistään, vaikka kävimme kysymässä sitä rajalta tultaessa useammalta huoltoasemalta. Onneksi viidennellä asemalla tärppäsi ja saimme viikon voimassa olevan 15 euron maksulapun ikkunaan, jotta voimme huoletta posotella pitkin Slovenian moottoriteitä.
Nyt sitten nautitaan ihanan viileistä alppijärven uimavesistä ja maisemista. Hyvällä tuurilla lähden huomenna kuumailmapallolennolle järven ylle, jos vain saan lennon vielä varattua. Tuolta korkeuksista saattaisi olla aika makeat näköalat? Jaanaa en mukaan taida saada houkuteltua, koska korkeuksissa kuulemma huimaa, mutta näissä maisemissa tuollainen lento on kyllä paras tapa nähdä ympärilleen, joten menen sitten tarvittaessa vaikka yksin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti