keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Bled kirkastaa lomankin

Bled, Slovenia. Lämpötila varjossa 31 astetta. Kuumaa ilmaa ja viileää vettä. Lomafiilis 125%

Hyvän loman peruselementit ovat tietenkin jokaiselle erilaiset omien mieltymysten mukaan. Meille Jaanan kanssa ne muodostuvat useimmiten silmiä hivelevän kauniista maisemista, maukkaasta ruoasta ja juomasta sekä mukavista uusista asioista, joita tekee ja ihmisistä, joita tapaa lomansa aikana. Slovenian Bled on tarjonnut parin viime päivä aikana juuri sitä, mitä lomaltamme olemme lähteneet hakemaan.

Tiistaipäivä alkoi upeasti aurinkoisena ja kävimme pyöräilemässä koirien kanssa pitkän lenkin pitkin järveä reunustavia kapeita vuoristoteitä. Maisemat muuttuvat aina vaan komeammiksi, mitä ylemmäksi pääsimme ja oheiset kuvat jälleen kertovat toivottavasti enemmän kuin tuhannetkaan sanat.

Iltapäivällä päätimme hypätä järveä kiertävän minijunan kyytiin, joka kolmella eurolla kuljetti meidät itse Bledin kaupunkiin, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä toisella puolella vesistöä, kuin missä leirintäalue sijaitsee. Kaupungissa kävimme syömässä maukkaat pizzat, jotka näinkin lähellä Italian rajaa tuntuivat olevan erityisen hyvän makuisia. Samalla kävimme kaupassa ostamassa kassit täyteen evästä, jotta selviäisimme muutaman päivän majoittumisen ajan Camp Bledissä. Samalla kolmen euron tiketillä pääsimme sitten raskaiden ruokakassien kanssa takaisin leirintäalueelle, jonne saavuttuamme alkoikin melkoinen vesisade. Viikon hillittömän kuumuuden jälkeen raikas sade tuntui lähinnä ihanalta vilvoitukselta, joten emme pahoittaneet mieltämme pienestä kosteusannoksesta, vaan nautimme ilman raikkaudesta kuuman kuivuuden jälkeen täysillä.

Joonaksen ja Anskun päivä kului snorklaamalla, uimalla ja kaupungilla shoppailemalla. Slovenian hintataso tuntuu olevan vaatteiden ja monien tavallisten tavaroiden osalta aika lähellä Suomen hintatasoa, mutta rantaravintolan kahden euron oluen saa kyllä nautittua huomattavasti oululaista torinrantaa komeammassa maisemassa ja niinpä muutamat oluset ottaa hyvillä mielin, kun samaan hintaan saa lähes kolmet oluet verrattuna kaupunginteatterin harmaata betoniseinää tuijotellessa nautittuun kotikaupungin tarjontaan.

Tiistai-illan vietimme leffaa autossa katsellen ja rennosti löhöillen. Kuumailmapallolentoa en saanut sovittua keskiviikoksi, koska ljubljanalainen firma, joka lentoja järjestää, ei lennä Bledissä, kuin joka toinen päivä. Niinpä pääsen hämmästelemään alppimaisemia ilmasta vasta torstaina, joten päätimme jäädä alueelle vielä kolmanneksikin yöksi.

Keskiviikkona löhöilimme sängyissä lämpenevässä aamussa aika pitkään. Lomalla yksi nautinnollisista asioista on se, että ei tarvitse herätä kovin aikaisin eikä varsinkaan herätyskellon ääneen. Tällä lomalla olemme saaneet herätä liettualaisen kukon laulun lisäksi kroatialaisen vuoristokirkon kellojen soittoon ja nyt Bledissä järvenselältä kaikuviin kirkonkelloihin.

Koirien lenkityksen hoidettuamme päätimme Jaanan kanssa käydä jälleen Bledin kaupungissa ja sen jälkeen mennä veneellä järven keskellä sijaitsevaan kirkkosaareen. Koiria uitettaessa vihaiset joutsenet yrittivät käydä koiriemme kimppuun, mutta loppujen lopuksi molemmilla tappelun osapuolilla meinasi pokka loppua kesken nahinan. Joutsenet suhisivat erittäin kiukkuisen kuuloisesti ja märkä Lola meni niitä kohti kuin yleinen syyttäjä. Onneksi ehdimme väliin, sillä joutsenpariskunnan nokat alkoivat heilua siihen malliin, että jollakin olisi saattanut käydä kohta kipeää.

Bledin kaupungissa kiertelimme kauppoja ja katselimme muutenkin ympärillemme. Viehättävä kaupunki, jossa tulee mukavan varakas olo, vaikka ihan viiden tähden hotelliasukkaita emme olekaan. Tasokkuudesta päätimme kuitenkin nauttia sen verran, että nautimme kuuluisat Bledin kermakakut Capuccinon kera Panorama-ravintolassa, jossa eteemme avautui koko järven kauneus täydessä loistossaan.

Camp Blediin palattuamme vanha raihnainen papparainen, joka Suomessa olisi taatusti ollut jo sairaseläkkeellä, souti meidät toviksi aikaa saarikirkkoa katsomaan. Sinänsä tuolla saarella ei nyt mitään ihmeellisempää ollut, mutta Bledin upeita maisemia on tosi mukava katsella myös järveltä päin katsottuna. Ohessa on panoraama pienenä näytteenä tuolta saaren keskeltä kirkon sisäpihalta.

Joonaksen ja Anskun päivä kului Bledin kaupungissa kuntosalilla ja lertsun uimarannalla vesileikeissä. Iltapäivästä ruoalle kokoonnuttuamme ja uintipäivän jälkeen olimme kaikki aikamoisen väsyneitä, joten pyykkäystouhujen ja auton siivousten jälkeen ei enää oikeastaan muuta touhua kaivattukaan, vaan päätimme mennä aikaisin nukkumaan, koska torstaina olisi taas siirtymäpäivä uuteen maisemaan ja maahan. Vielä emme ole päättäneet varmasti pysähdymmekö seuraavaksi Saksassa vai Tsekissä, mutta ainakin Itävallan ja alppimaiseman läpi on huomenna tarkoitus lähteä Büten kyydissä suhailemaan.

Huomenna on muutenkin aikainen herätys. Hiemanhan tuo jännittää, kun pitää aamulla kello kuudelta hypätä kuumailmapallon kyytiin, mutta itsepähän sinne olen hinkunut. Toivottavasti maisemat vielä paranevat näistä täältä maanpinnalta nähdyistä. Upeiden maisemien lisäksi sattuu välillä eteen myös hienoja ötököitä. Viereinen korento istuskeli automme markiisin alla ensin tovin Biten selässä, siirtyi siitä sitten kamerani optiikan päälle, mutta onneksi lensi sitten läheiseen kuuseen, josta sain sen ikuistettua. Eikös ole mainion näköinen sininen lentopeto?

5 kommenttia:

  1. Millä ihmeen kalustolla noin upeita panoraamoja saa aikaan??? Upeita maisemia ja kokemuksia muutenkin, tosi mukava lueskella!

    VastaaPoista
  2. heipä hei! Aivan mahtavia maisemia ja mukavia kuulumisia. Nauttikaa lomasta täysin rinnoin...
    Koto Suomesta sellaisia terveisiä, että täälläkin on kyllä tarennut tosi hyvin. Felixson Päivi soitti eilen hoffiliitosta ja tulossa katsomaan Eppua ihan livenä! Jänskättää! Tulee tänään iltapäivällä kameran kanssa. Eppuhan ottaa riemulla vieraita vastaan, siinä ei ongelmaa, mutta käynnin tarkoitus jäi mulle hiukan epäselväksi...isukki ehdokasko...

    VastaaPoista
  3. niin, ois varmaan hyvä laittaa myös viestin lähettäjä... :-D Savonmaisemista terveisiä lähettää Miia ja Boromir

    VastaaPoista
  4. Jou!
    Sun kuvat on Jouni kyllä hiton hyviä ja maisemat aivan upeita, mutta pari seikkaa:
    Jos maisemakuvassa on henkilöitä, niin onkose maisemakuva, jos henkilöt pönöttää kasvot kuvaruutuun päin? Ei ole!
    Joten nenät sinne maisemaann päinnn!!!
    Ja taas (-kin) haluaisin nähdä, että miltä ne
    paikalliset immeiset oikein näyttää?
    Kuvaa niitäkin!
    Jatkan silti vielä lukemista, jahka joudan.
    trv: Timo

    VastaaPoista
  5. Arvoisa Timo, nuo naamapönötyskuvat ovat nimenomaan naamapönötyskuvia. Jätän suosiolla peräpeilien kuvaamiset sinulle, koska sinulla on muutenkin kokemusta enemmän ihmisen eri ruumiinosien kuvaamisesta :) Totta, että paikallisia immeisiä pitäisi kuvata enemmän, mutta ehkä minä vielä joskus opin siihen...

    VastaaPoista