perjantai 11. heinäkuuta 2014

Kylpylälomailua ja lepäilyä

Papa, Unkari. Ukkosta ja sadekuuroja. Lämpötila 24 astetta. Lomafiilis 122%

Tiistaista eteenpäin kesälomamme on kulkenut lähes saman kaavan mukaan päivittäin. Niinpä tässä tulee samalla useamman päivän matkapäiväkirjan päivitykset kerralla kuntoon. Olisi aikamoista toistoa kertoa samoista touhuista useamman päivän kohdalla, joten menköön nyt tällaisena tiivistelmänä. Sinänsähän tämänkaltainen kesäloman vietto on ilmeisen tehokasta rentoutumista, kun on välillä kurkistettava kännykästä tai tietokoneelta mikä viikonpäivä on milloinkin menossa. Ja loppujen lopuksi silläkään tiedolla ei kovin suurta merkitystä ole ollut.

Aamulla olemme nukkuneet siihen saakka kunnes olemme itse heränneet tai koirien herättäminä kömpineet ulos säätilaa katsomaan. Herätyskellot ja kännykät ovat lojuneet jossain auton kaappien kätköissä. Alkuviikosta kelit alkoivat selkeästi viilenemään ja tänne saavuttaessa olleet hurjat yli kolmenkympin lämpötilalukemat ovat tipahtaneet sellaisiin reilun parinkympin asteisiin, eli vastaaviin lukemiin, mitä Suomessa pidetään hyvinä kesäkeleinä. Parina päivänä torstaista perjantaihin on myös satanut vettä, mutta eipä siitäkään suurta haittaa ole ollut, sillä kylpylässä lojuessa   ei ulkona tipahdelleet vesipisarat ole kastelleet meitä yhtään sen märemmiksi. Onneksi olemme myös päässeet joka päivä kuivina hetkinä koirien kanssa ulkoilemaan ja heittelemään palloa läheisille pelloille, joten heidänkään lomanviettoa sadekuurot eivät ole päässeet pilaamaan millään lailla.

Lomapäivien päärutiineihin ovat siis muutaman päivän ajan kuuluneet kuumissa kylvyissä lojumiset viereisen Thermal-kylpylän altaissa. Leirintäalueen kortilla saa kylpylästä alennusta, joten yhden päivän lippu kylpylään ei kustanna kuin neljä euroa hengeltä, millä summalla pääsee sekä lämpimiin thermal-altaisiin että viileämpiin uimalan vesiin. Vesipuiston vesissä emme tosin ole käyneet kertaakaan, koska suoraan sanoen ei kiinnosta pätkänkään vertaa survoutua kiljuvien ja vettä ympäristöönsä pärskyttävien lapsien sekaan, kun voi rauhassa rentoutua kuumissa altaissa, mihin kaikkiin onneksi ei edes alle 12-vuotiailla ole luvallista tulla.

Hyvään rentoon lomanviettoon kuuluu tietysti myös hyvä ruoka. Pääasiassa olemme itse kokkailleet sapuskaa autolla, mutta olemme myös käyneet syömässä läheisessä ravintolassa silloin, kun ruoan laittaminen ja tiskaaminen itse on alkanut tuntua liian työläältä kuumissa vesissä lillumisen jälkeen. Kylpemisen ja uiskentelun jälkeen kun tuntuu aina olevan kova nälkä, joten possunleikkeet, pasta-annokset, keittolounaat ja muut mukavan makuiset eväät jälkiruokineen ovat maistuneet ihan omituisen hyvin.

Ruoka- ja juomavarastoja olemme käyneet täydentämässä polkupyörällä läheisessä Papan keskustassa. Leirintäalueelta on vain noin viiden minuutin pyörämatka lähimpään supermarkettiin, mistä olemme löytäneet kaikkea tarpeellista. Samalla olemme päässeet näkemään tavallista arkea unkarilaisessa pikkukaupungissa, mikä vaikuttaa varsin idylliseltä ja rauhalliselta paikalta vanhoine kirkkoineen ja linnoineen. Varsinkin kaupungin upea kaksitorninen kirkko ympäristöineen on todella viihtyisää aluetta ja kirkon edestä aukiolta lähtevillä historiallisilla kujilla on mukavasti elämää ja vilskettä. Kirkkoaukiota ympäröivät vanhat rakennukset on maalattu mukavasti eri pastellin sävyihin, joten tunnelma aukiolla on suorastaan kuin jossain Välimeren maassa.

Sen verran laiskaksi on tämmöinen kuumissa kylvyissä lojuminen vetänyt, että esimerkiksi valokuvia on tullut otettua todella vähän. Toisaalta tässä on nyt saanut viettää siltäkin osin lähes täydellistä lomaa, joten kesälomien jälkeen varmasti jaksaa taas tarttua kameroiden kahvaan aivan uudella innolla ja otteella. Olo on kyllä totaalisen rentoutunut ja uni on maittanut uskomattoman hyvin. Jaana on myös saanut luettua muutaman kirjan lepäilyn ohessa, joten tällä lomalla olemme todella päässeet sellaiseen rentoon lomatunnelmaan, mihin kotona lomaa viettäessä ei takuulla olisi ollut mahdollisuutta. Siellä kun tekemättömät työt ja huolehdittavat asiat muistuttavat aina olemassa olostaan, joten jotain olisi aina ollut touhuttava, jotta ei tuntisi huonoa omaatuntoa pelkän olemisen sietämättömästä keveydestä.

Sen verran piti kuitenkin kopteria eräänä aurinkoisena iltapäivänä käyttää ilmassa, että pääsimme näkemään hieman ylempää, millaisessa ympäristössä sitä on kohta viikko völjäilty. Oheisista ilmakuvista saa varmaan kohtuullisen käsityksen siitä, millaisella etäisyydellä Thermal Camping sijaitsee Papan viihtyisästä vanhasta kaupungista.

Tarkoituksena on jatkaa kylpylälomailua täällä Papassa vielä sunnuntaihin saakka, jolloin lyömme leirin kasaan ja lähdemme vähitellen paluumatkalle kohti pohjoista. Mitään kiirettä meillä ei onneksi ole, vaan saamme rauhassa katsella paluureitin kohti kotimaata sen mukaan, missä säätila ja lämpö parhaiten tuntuvat meille sopivan. Niinpä nyt onkin parempi alkaa katselemaan sääennusteita esim. Slovakiassa, Tsekissä, Puolassa ja muissa yläpuolella olevissa maissa, jotta löydetään se paras reitti kotiin.

Mutta siis tällaista tällä kertaa. Nyt lähdemme aromahierontaan kylpylään, jonka jälkeen taas makoillaan pari tuntia kuumissa altaissa. Aurinkokin on alkanut jälleen paistaa lämpimämmin ja lämpötila on nousussa jo suomalaisiin hellelukemiin, joten antaa loman jatkua. Kyllä tämä palaverissa istumisen tai räntäsateisen marraskuun autonikkunan rappaamisen voittaa ihan kympillä ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti