sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Aamuja laskeskellessa ja laillisesti veroja kierrellessä

Oulu, Suomi. Puolipilvistä. Lämpötila 15 astetta. Lomafiilis 88%

Miltei vuosi on kulunut siitä, kun viimeksi kirjoittelin kaikkien kaverin Büten blogiin. Talvenselkä kului Büteltä rauhallisesti lepäillen liikennekäytöstä poistettuna. Kiitos siitä kuuluu pääasiassa epäonnistuneelle suomalaiselle veropolitiikalle, jonka ansiosta ei enää ole järkevää pitää matkailuajoneuvoa ympärivuotisessa käytössä, vaan jo muutamaa päivää pidemmän käyttämättömän jakson ajaksi on kannattavaa ottaa vehje pois liikennekäytöstä sekä vakuutuksista ja näin välttää järjettömästi kohonneet käyttömaksut. Liekö verottaja suuressa viisaudessaan tarkoittanut juuri tätä, kun nostaa jysäytti lukuisten asuntoautojen vuotuista käyttömaksua moninkertaiseksi? Lopputuloksena kun iso osa oletetuista kasvaneista verotuloista jää kuitenkin saamatta, kun monet omistajat poistavat autot käytöstä sellaisiksi ajoiksi, kun autoa ei matkailuun tarvita. Onneksi liikennekäytöstäpoisto ja -käyttöönotto sujuu nykyään kätevästi ja edullisesti suoraan kotoa netin avulla.

Asuntoautoilusta vaikuttaa tulleen edelliselle ja näköjään myös tulevalle hallitukselle sellainen lypsylehmä, jolle voi nostaa harrastuksen kuluja yhden vuoden aikana aivan kohtuuttomia määriä. Reilu vuosi sitten asuntoautoharrastajia puhutti auton vuosittaisen käyttömaksun nostaminen siten, että useimmissa matkailuautoissa verojen määrä nousi yhdellä rysäyksellä moninkertaiseksi usealla sadalla eurolla vuodessa. Ymmärrän toki sen, että valtiontalous tarvitsee lisää verorahoja, mutta se ei oikein tunnu oikeudenmukaiselta, että yhtä harrastusta kohdellaan verojen nostossa täysin omalla suuruusasteikolla. Vai oletteko kuulleet muista vapaa-ajan touhuista, joiden verotuksen aiheuttamia kustannuksia olisi nostettu yhden vuoden aikana esim. yli 200 % eli satoja euroja? Luulisi esim. golfharrastajien tai purjehtijoiden älähtävän melkoisen isolla äänellä, jos golfkärryihin tai purjeveneisiin iskettäisiin yhtäkkiä 300 euron hatusta vetäisty lisävero?

Kustannusten nousu voisi tuntua edes kaukaisesti perustellulta, jos se perustuisi siihen, että verotuksessa suositaan uusia ja vähemmän saastuttavia autoja. Mutta näinhän ei valitettavasti ole, vaan suomalainen verotusjärjestelmä on onnistunut luomaan aivan käsittämättömän oman systeeminsä, jossa täsmälleen samalla moottorilla ja alustalla olevaa pakettiautoa verotetaan vuotuisesti esim. 250 euroa vähemmän, kuin vastaavaa asuntoautoa. Kumman luulette saastuttavan enemmän vuoden aikana: ympärivuotisessa päivittäisessä jakeluajossa olevan pakettiautoan vai muutaman kerran vuodessa pidemmällä reissulla käytössä olevan asuntoauton? Onneksi näin EU-aikana ei Suomikaan voi kohdella kansalaisiaan ihan miten hyvänsä, joten ainakin itse elän siinä hyvässä uskossa, että muutoksia on välttämättä tulossa EU-oikeusistuimien kautta näihin älyttömiin ja kansalaisia epätasa-arvoisesti kohteleviin verotuspäätöksiin.

Onneksi Suomen suvi tarjoaa muutakin, kuin älyttömiä veropäätöksiä. Nimittäin kesälomat! Lomia odotellessa käytin Büten ensimmäisen kerran katsastuksella ja vähitellen olemme alkaneet pakkailla tuoreen leiman saanutta autoa reissukuntoon. Muutama päivä pitäisi vielä jaksaa käydä töissä, mutta suunnitelmissa on taas suunnata nokka heti lomien alettua kohti etelää ja vaihtaa maisemaa heti kunnolla erilaiseksi. Talven kun on taas tuijotellut näitä lumisia lakeuksia, niin mielellään voisi jo katsella muitakin maisemia. Tavoitteena olisi taas vierailla muutamassa ennen käymättömässä maassa, joten tällä hetkellä lomafiilis on kevyessä ja mukavassa nousussa. Moselin viinilaaksot, Lago Maggioren alppijärvimaisemat ja Mont Blancin huiput odottavat jossain edessä päin. Pysykää jälleen mukana matkapäiväkirjan sivuilla, niin pääsette kuvien ja juttujen avulla mukaan reissuun!

PS. Asuntoautojen verotuksesta vielä sen verran, että Jyrki Kataisen tulevan hallituksen ohjelmassa näyttää olevan suunnitelma asuntoautojen ottamisesta mukaan autoverosysteemiin. Tämähän tulee tarkoittamaan varmaankin sitä, että muutoksen jälkeen uusien asuntoautojen hinnat tulevat nousemaan tuntuvasti. Joten, jos joku tuttavista tai muista kylänmiehistä on suunnitellut asuntoauton hankintaa, niin nyt ennen veromuutosta saattaisi olla hyvä ajankohta hankinnalle? Mitäs luulette autoveromuutoksen jälkeen tapahtuvan vanhojen autojen hinnoille? Eivät ne ainakaan laske, joten näillä näkymin Bütelläkin on tällaisena varsin nuorena yksilönä edessään todennäköinen arvonnousu! ;)

3 kommenttia:

  1. Suomalainen autoverotus ei ole koskaan, eikä miltään osin perustunut järkisyihin, vaan puhtaaseen ja aitoon kateuteen. Valtion kapean kyrsän puremisesta vittuuntunut virkamieskunta ei voi suoda naapurilleen mitään sellaista, mitä itse ei raski hankkia.
    Mutta älköön ankea verotuskäytäntö vetäkö mieltänne apeaksi, vaan olkoon lomanne iki-ihana.

    VastaaPoista
  2. Jaha, sitä taas lähetään mennä vouhottammaan ympäri maaliman turkuja. Täällä saapi suku ellää jännässä ja maha kuralla, että miten ne hurjat taas seleviää.
    - Onko rengas puhenna silja lainilla, roklaatako öljy pumppu..
    -Onko Jaana lähteny kikolon kelekkaan?
    - Eikö sillä Jounilla ala jo tuolla iällä olla eturauhas vaivaa? Pystyykö se autopaanalla pysähtymään ja lirittelemään? Kastelee vielä uuet sortsisa..
    Monet on meillä huolet teiän takia. Pysysitte ees yhen kesän kotonanne senni kulukurit.

    Toivoopi Jokijärven sukulaiset.

    VastaaPoista
  3. Jokijärven poppoille tiedoksi, että nyt kun vielä vaippojen ja sopivan lääkityksen voimin jaksetaan maalimalla rampata, niin mennään. Ehitään sitä istua sitten lämpimät lastit alla kiikkustuolisa, kun vaipanvaihto ei ennää onnistu iteltä. Onpahan kivempi sitten murjaista sille satunnaiselle vaipanvaihtajalle, että kyllä minäkin silloin 2011 vielä liki kuivana huristelin läpi tuulen ja tuiskun. Ja kikoloita ei oo vielä näkyny Jaanan ympärillä. Yks venäläinen rekkakuski ois sen saattanu ottaa mukkaansa, mutta ku se ei tinkaamisenkaan jäläkeen ruvennu tarjuammaan votkapulloa enempää, niin parempi varmaan vielä pittää itellä matkasa?

    VastaaPoista