sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Päivä päivältä kuumenevaa

Marone, Iseo-järvi, Italia. Keliä piisaa. Lämpötila 31,5 astetta. Lomafiilis 139%

Tässä sitä nyt ollaan jo kotiuduttu varsin mukavasti Maronen pieneen ja viehättävään kylään Iseo-järven itärannalle. Lauantaipäivä kului tosin jo edellisessä blogipäivityksessäkin mainitsemastani SUOMI-teemaillasta toipuessa. Yli kolmenkymmenen asteen keli ei tosiaankaan ole aivan paras lämpötila kohmelon viettoon, mutta uiminen, jäätelön syönti ja ilmastoinnin viilentämässä autossa levähtely tunnetusti auttavat voimien palautumisessa. Ja viimeistään kunnon krapulapizzan avulla paluu normaaliin lomailemiseen onnistuu taatusti.

Asuinosan ilmastointi on kyllä taas jälleen kerran osoittanut tarpeellisuutensa. Meillä alkoi tänne Iseolle tultuamme olla Karppasen jääkaapin kylmänä pysymisen kanssa ongelmia, varsinkin kun emme pitäneet asuinosan ilmastointia koko aikaa päällä. Vaikka vaihdoimme jääkaapin energianlähteeksi kaasun, niin lämpötila jääkaapissa alkoi vähitellen kohota kohti kymmentä astetta. Onneksi ongelmasta päästiin eroon sillä, että annamme ilmastoinnin auton sisällä hyristä päällä koko päivän, jolloin jääkaapin koneiston ei tarvitse tehdä niin paljon töitä jäähdyttäessään kaappia ympäristön lämpötilasta. Yöksi ilmastoinnin on ainakin tähän saakka pystynyt kytkemään pois päältä, sillä pimeän laskeuduttua ulkolämpötila on laskenut miellyttäviin noin 23-24 asteen lukemiin. Kaikki kattoluukut ja tuuletusräppänät on tosin pitänyt aukoa, jotta ilma vaihtuu ja nukkuminen onnistuu turhaa hikoilematta. Nämä taitavat olla niitä ihania etelän lempeitä öitä ;)

Lämpötila-asioista täällä Italiassa ei ehkä kannattaisi kauheasti valittaa, varsinkin kun katselee kotimaan lämpötilalukemia ja sääennusteita. Jussilla ja Tarjalla ei autossa ole asuinosassa ilmastointilaitetta, mutta sellainen kuulemma tulee hankintaan varsin nopeasti tämän reissun jälkeen. Aamulla kävi nimittäin hieman sääliksi Happy Hobbyn sänkyosastolta ulos kömpiviä matkakavereitamme, kun he hikisinä ja hieman huonosti nukkuneina astelivat ulos aurinkoon. Maggiorelta lähtiessämme Happy Hobbyn yksi kattoikkunoista meni rikki, eikä sitä enää saa avattua, joten heidän autossaan päivän aikana kuumentunut sisäilma ei yölläkään ehdi jäähtyä kovasti alle 30 asteen. Hikistä hommaa toisinaan tämä karavaanaritouhuilu!

Lauantai-iltana kävelimme iltakävelyn Maronen kylälle, missä nautimme auringon laskua ihaillen illallista eräässä rantaravintolassa. Jos olivat maisemat Maggiore-järvellä kohdillaan, niin samaa voi ehdottomasti sanoa täälläkin. Iseo-järveä ympäröivien vuorten jylhä kauneus yhdistettynä vanhoihin kauniisiin rakennuksiin ja Italian kuuman kesän vehreyttämään vihreään luontoon tarjoaa sellaisen ympäristön, jossa silmä taas lepää. Eikä ruokakaan pahalta ole täällä maistunut. Seurueen naisväki nautiskeli järven rantaravintolassa sardiineista, polentasta, lampaanpaistista ym. samalla, kun me Jussin kanssa mätimme pizzaa kiduksiimme. Eikä ollutkaan mitä tahansa pizzaa ainakaan Jussilla. Vai oletteko ennen maistaneet pottupizzaa? :D

Nyt tätä kirjoitellessa on jo sunnuntai. Kesäloman tahti on nyt se, että päivä rytmittyy muutamiin perusasioihin. Koirien lenkitys ja uittaminen, oman itsensä uittaminen, varjossa tai ilmastoidussa sisätilassa lepäily kenties vaikka kirjaa lueskellen. Ehkä vähän valokuvaamista. Kylmää juomaa jääkaapista. Ehkä pikku jäätelöt. Ja sitten taas uimaan tai soutelemaan kumiveneellä. Hikihän tässä tulee! :D

Että semmoista. Me kyllä viihdytään täällä Maronessa. Jussi ja Tarja aikovat mahdollisesti lähteä pistäytymään Milanossa junalla maanantaina, jos aikataulut sopivat. Ja me Jaanan ja koirien kanssa jäädään pitämään leiriä pystyssä. Mikäs täällä on ollessa, kun aurinko paistaa ja tarkenee helposti ilman välihousuja. Nyt tosin viimeisin sääennuste lupaa tänne yhä kuumentuvaa keliä siten että joka päivä elohopea kohoaa lähes asteen verran. Loppuviikosta mittarissa olisi siten jo yli 35 astetta. Saapa nähdä pitääkö sitten alkaa katselemaan jo vilpoisempia maisemia?

1 kommentti:

  1. Mahtavia kuvia ja mukavaa luettavaa nämä teidän matkablogit. Lomakuumetta vielä nostetaan näitä lueskelemalla tässä vajaa pari viikkoa ja sitten suunnataan Detukan keula lämpöisemmille maille sinne etelää kohti. Teidän teksteistä olen ymmärtänyt, että me taidetaan Janen kanssa olla kotoisin saman järven rannalta, mutta eri puolelta järveä.
    T: Elisa

    VastaaPoista