perjantai 21. kesäkuuta 2013

Tästä se taas lähtee!

Skellefteå, Ruotsi. Melkoisen harmaata. Lämpötila 12 astetta. Lomafiilis 92%

Se on pitkästä aikaa moro! Lähes vuosi on kulunut edellisestä päivityksestä tähän matkapäiväkirjaan. Talven yli mentiin mukavasti viime kesäistä Italian reissua muistellen ja kävimmehän keskitalvella välillä vähän pakkasia paossa Filippiineillä saakka, josta tulikin kirjoiteltua tunnelmia toiseen matkapäiväkirjaamme. Talven aikana tuli siis moneen kertaan nautittua Italian tuliaisina mukaan tarttunutta Limoncelloa ja Birra Morrettia, mutta nyt alkaa olla taas uuden Euroopan reissun paikka, sillä pahasti näyttää siltä, että juomavarastot ovat huvenneet liki olemattomiin :)

Kevään korvilla Filippiinien matkasta toivuttuamme aloimme siis jälleen suunnittelemaan kesälomareissua Büten kyydillä jonnekin etelän suuntaan. Jo edellisenä kesänä olimme alkaneet haaveilla reissusta Ranskaan ja Espanjan pohjoisosiin, joten aluksi teimme innostuneina matkasuunnitelmaa siltä pohjalta.

Joonas ja Anuliina olivat jälleen innokkaina lähdössä mukaamme ja niinpä kevät kului rattoisasti yhdessä erilaisia matkareittejä vertaillen ja miettien. Bütteäkin piti huoltaa ja viritellä jälleen kesän uusiin koitoksiin, ja niinpä kevään aikana siihen tehtiin mm. nokkahihnan vaihto. Ajettuen kilometrien mukaan moottorin hammashihnaa ei vielä olisi tarvinnut vaihtaa, mutta koska auto oli ollut käytössä jo suositeltavat liki neljä vuotta, päätimme vaihtaa sen kuitenkin suosiolla. Ikääntyvä hammashihna saattaa kuitenkin katketa, vaikka sillä ei olisi ajettu lähellekään maksimisuosituskilometrejä, koska materiaali joka tapauksessa haurastuu ajan myötä.

Vielä kesäkuun alussa olimme alkuperäisen suunnitelman mukaisesti lähdössä juhannuksen alla kohti Ranskaa, mutta kun löysimme tuoreimmat Ranskan moottoritiemaksujen hintatiedot netistä, alkoi mielipiteemme kesän matkakohteesta muuttumaan nopeasti. Hyvä esimerkki sikäläisistä melkoisen hurjista tietullimaksuista oli esimerkiksi Nizzan ja Pariisin välinen moottoritiemaksu, jonka hinta nousisi esim. Büten tapauksessa 169,50 euroon. Huh, huh! Pitäköön patonginpureskelijat ilmeisesti kullalla päällystetyt moottoritiensä. Me päätettiin tyynesti ottaa käyttöön suunnitelma B.

Niinpä tätä kesänlomareissun ensimmäistä päivitystä kirjoitellaan nyt sitten Skellefteån tienoilta Ruotsinmaalta matkalla kohti etelää ja jossain tuolla kaukana odottavaa Kroatiaa. Lähdimme eilen illalla liikkeelle Oulusta kymmenen maissa ja suuntana on ensimmäiseksi Tukholman seutu, minne aiomme ehtiä perjantai-illaksi viettämään juhannusta Jaanan sukulaisten seuraan. Mukana on Janen, Jonen, Anskun ja Joonaksen lisäksi tietysti pari karvakorvaa eli Bitte ja Vili. Jätimme suosiolla oman Lola-vanhuksemme kotimaahan mummon seuraksi kotinurkkia vahtimaan, sillä Adrianmeren kuumuus alkaa olla jo vanhalle koiralle turhan tukalaa. Ja onhan Lola nuo "etelän hetelmät" nähnyt moneen kertaan jo aiemminkin. Harvempi koira on varmaan useampaan kertaan ajellut Välimerellä ja Euroopassa yhtä paljon, kuin meidän vanha muori?

Eli pysykää jälleen mukana matkapäiväkirjan sivuilla. Luvassa on taas tunnelmia tienpäältä tekstin, kuvien, kenties videoiden ja panoraamojenkin muodossa. Ja kommentoidakin tietysti saa ja pitääkin.

Mukavaa juhannusta kaikille sinne kotimaahan! Pysykää pinnalla, nauttikaa kaikkea kohtuudella ja tykätkää toisistanne. Niin mekin! :)

2 kommenttia:

  1. Kiva, että saa taas seurata reissuanne! Mukavaa matkaa - ja juhannusta!

    VastaaPoista
  2. Hyvää matkaa ja mielenkiinnolla odottelen reissupäivityksiä, toivoo jääliläinen

    VastaaPoista