perjantai 25. kesäkuuta 2010

Juhannuksen juhlintaa

Taivalkoski, Jokijärvi, Suomi. Lämpötila 22 astetta. Aurinkoista. Lomafiilis 89%.

Useampana viimeisenä vuotena on käynyt niin, että juhannus on oikeastaan kulunut sitä varsinaista lomaa harjoitellessa. Tänä vuonna uuden auton kanssa opetellessa se sopii suunnitelmiin meille erityisen hyvin.

Torstaina työ- ja ja muiden velvotteiden periksi antaessa starttasimme kohti Koillismaata ja monelle niin legendaarisia Kalle Päätalon synnyinseutuja. Sopivasti Janen sukujuuret ovat rajan takaa aikoinaan siirtyneet Suomen puolelle varsin viihtyisään paikkaan Tyräjoen ja Iijoen yhtymäkohtaan, johon näin kesäaikaan on mahdottoman mukava lyödä tilapäisleiri pystöön.

Kirjailija Kallen kotitalo ja museo sijaitsevat pienen kävelymatkan päässä lomanviettopaikastamme ja niinpä seutu ja ihmiset ovat siellä kuin suoraan Päätalon kirjoista. Yllättävän mielenkiintoista on kuulla se toinenkin näkemys kirjoista kerrotuista tarinoista ihan niiden oikeasti paikalla olleiden näkemänä ja kokemana, mikä ei aina käy ihan yksiin kirjojen kuvitteellisen ja kuvitellun kanssa.

Eilisenä iltana piti tietysti vähän ottaa löysiä pois ja niinpä päätimme viritellä Bütten olohuoneeseen täysimittaisen karaokesysteemin. Odottakaahan vain muu Eurooppa, tämä kotimaata kiusaava epävireinen vingunta lähtee Koillismaalta Bütten kyydissä liikkeelle ja kohta karmea karaoke kaikuu myös jossain paljon etelämmässä!

Koillismaa on kiistämättä luonnonkaunista seutua. Keskikesän valoisen aamuyön hiljaisena tyynenä hetkenä Tyräjoen tyyntä pintaa katsellessa sielu kummasti lepää ja ajatus rauhoittuu. Telkkäemon ahkeraa uurastusta seuratessa kaupungin kiireinen tahti tuntuu kummasti perusteettomalta. Kuinka paljon helpommalla meille se eväs nokan eteen tuleekaan!

Koirat ovat myös nauttineet omasta vapaudestaan täysillä. Oman niemen nokassa tohottaessa ja aina tarvittaessa veteen pulahtaessa elämä on koiran näkökulmasta lähes täydellistä. Ruokaa, riehumista ja välillä vilvottava kylpy ovat silminnähden juuri sitä, mistä ainakin meidän Hovawartit nauttivat sydämensä kyllyydestä.

Oulun ja Jokijärven väliä eilen ajellessa auto tuntui virityslastun asentamisen jälkeen lähes uskomattoman mukavalta ajettavalta. Ajaminen on paljon helpompaa, kun iso massa liikkuu keveän oloisesti pienillä pintakaasun muutoksilla. Tarkempi kulutuksen seuranta jää vielä kotiin navigaattorin ja tankkauksen perustella laskettavaksi, mutta pelkästään auton ajotietokoneeseen tuijottamalla kulutuksesta on kotimaan nopeuksillla tipahtanut vähintäänkin se yksi litra satasella. Itse asiassa ajotietokoneen lukema näyttää niinkin uskomattoman pientä kulutuslukemaa viimeisille kahdelle sadalle kilometrille kuin 8,7 litraa/100 km, mikä ei kyllä todellakaan taida pitää paikkaansa. Mutta meille riittää komeasti, jos keskikulutus olisi edes tippunut alle 10 litran satasella.

Mutta nyt aletaan kunnolla juhannuksen viettoon. Nieriät savustuspönttöön, salaatin tekoon, uudet perunat tulille ja virkistävää juomaa lasiin. Juhlavaa juhannusta kaikillle!

2 kommenttia:

  1. Moi Jouni ja Jaana!
    Juuri viime yönä kolmen viikon Saksan reissulta tulleina toivotamme teille oikein ihanaa lomaa! Kiersimme Ruotsin kautta Saksan eteläosaan toivoen hyviä kelejä, mutta sää oli sateista ja pilvipoutaa. Mukavia muistoja ja kokemuksia kuitenkin saimmme roppakaupalla. Poiketkaapa loman jälkeen kertomassa kuulumisia.
    Terveisin serkun porukka Herukasta

    VastaaPoista
  2. Moi! Mukava kuulla, että Saksan reissunne oli lievästä sään epävarmuudesta huolimatta onnistunut. Kelejähän ei voi oikein viedä matkassaan tai tilata valmiiksi odottamaan, mutta onneksi liikkuvan kodin voi tarvittaessa ajella sinne, minne aurinkoa parhaiten luvataan. Meilläkin on se kolmisen viikkoa aikaa etsiä aurinkoisia rantoja ja kauniita vuoristomaisemia, joten jospa sinä aikana muutama letkeä lomapäivä tulisi vietettyä? Mutta nyt on vielä yksi viikko käytävä töissä ennenkuin nokka suunnataan etelään. Palataanpa asiaan...

    VastaaPoista