perjantai 18. kesäkuuta 2010

Snorkkelit vai aurinkorasvaa?

Oulu, Suomi. Lämpötila 16 astetta. Puolipilvistä. Lomafiilis 8%.


Heinäkuun alku lähestyy vääjäämättä ja koska jonkinmoinen reittisuunnitelmakin olisi matkaan startatessa mukava olla, ovat viime päivät kuluneet nettiä selaillessa ja matkareittiä suunnitellessa. Pienellä jännityksellä olemme taas seuranneet itäisestä keski-Euroopasta kantautuneita uutisia alkukesän kovista sateista, jotka ovat aiheuttaneet tulvia ainakin Puolassa, Unkarissa ja Slovakiassa.

Itäisen Euroopan kesäiset rankkasateet ja tulvat vaikuttavat olevan nykyään enemmän sääntö kuin poikkeus. Edellisenä kesänä olimme suuntaamassa heti juhannuksen jälkeen myös samoihin maisemiin, mutta Puolaan päästyämme päätimme tehdä täyskäännöksen, koska sääennusteet lupasivat suunnittelemallemme reitille ainakin reiluksi viikoksi raivoisaa vedentuloa ja tulvia. Onneksi teimme tuon päätöksen, sillä Liettuassa, Latviassa ja Virossa loma kuluikin sitten 28-34 asteen helteistä nauttien ja rennosti lomaillen, kun taas televisiosta saattoi seurata, kun Tsekeissä ja naapurimaissa sateet ja tulvat huuhtoivat teitä ja taloja paikoiltaan. Koittakaapa tehdä sama suunnitelmanmuutos kesken lentokoneella ja hotellimajoituksessa toteutettavan loman! Kone ei taida ihan vauhdista kääntyä ja varatuista hotelliöistäkin joutunee jotain pulittamaan? Ja sitten ne jotkut vielä pottuilevat karavaanareille, että kehtaavat vessaa raahata joka puolelle mukanaan :)

Sen verran tulvan aiheuttama täyskäännös jäi kuitenkin vaivaamaan, että päätimme tänä vuonna jatkaa eteenpäin hieman jääräpäisemmällä asenteella ja nyt lähtevät matkaan aurinkorasvan lisäksi myös snorkkelit. Eikä pelkästään sen takia, että kovimmissa tulvapaikoissa selviäisi helpommin hengittämisen puolesta, mutta myös siksi, että jos matka ulottuu tavoitteeseemme Kroatiaan, niin Adrian meren vedet ovat kuulemma kohtuullisen kirkkaita ja siten sopivia snorkkelien kanssa vedessä puljaamiseen.

Postimies on saanut kantaa kotiin viime päivinä monenlaista pakettia. Jotta Bütte saataisiin mukavaan reissukuntoon, olemme tilanneet siihen mm. puuttuvan sääskiverkon. Kahden ison koiran kanssa reissatessa ja autossa asustellessa pitää sääskiverkon rakenteen olla hieman pidemmälle mietitty, sillä kokemuksesta nykyisin kovasti yleistynyt oven eteen sivusta vedettävä haitariverkko ei ole paras mahdollinen ratkaisu, koska tuollaisen liki 40 kiloisen koiran liikkeelle lähtiessä ei karmeihin kiinnitetystä haitariverkosta jää jäljelle kuin muoviset reunat. Niinpä päädyimme pienen nettitutkimuksen jälkeen tilaamaan Fiamman kahdesta vapaasti roikkuvasta verkkolamellista tehdyn sääskiverkon, joka toivottavasti pitää sääsket ulkona, mutta myös pysyy ehjänä, jos koirat päättävät jostain syystä mennä ovesta ulos ilman ihmisten apua.

Matkantekoa helpottamaan olemme hankkineet myös tuoreen 2010 Europa Camping + Caravaning -kirjan, joka melkoisena tiiliskivenä sisältää tuoreet ja kattavat tiedot 33 eurooppalaisen maan leirintäalueista. Yli 5500 lertsun valikoimasta luulisi löytyvän jo jokunen mieluinen yöpymispaikka ja parasta tuossa oppaassa onkin se, että se sisältää myös tarkat koordinaatit noille kämppäreille, joten kännykän vasta päivitettyyn navigaattoriin on helppo syöttää seuraavan mahdollisen lepopaikan sijainti.

Tällä hetkellä alustava reittisuunnitelma on seuraavan suuntainen: nopea läpiajo Baltian maista, Puolassa itärajaa alaspäin Lubliniin saakka, josta kohti lounasta ja Krakovan seutua. Siellä tutustuminen ainakin Auschwitz-Birkenauhin ja siitä alaspäin joko Tsekin/Itävallan kautta tai Karpaattien vuoriston läpi Slovakian kautta kohti Unkaria. Jospa tänä kesänä päästäisiin nautiskelemaan Tatravuorilta muutakin kuin pelkkää olutta?

Alle viikossa tarkoituksena olisi siis olla Välimerellä Adrian meren aalloissa polskimassa. Mutta aika näyttää mistä itsensä heinäkuun puolessa välissä löytää? Ja siinäpä onkin juuri yksi karavaanaritouhun parhaista puolista. Kun mukana on aina vessa, jääkaappi, keittiö, peti ja liikkumaväline, niin kulkija ei ole juurikaan riippuvainen muiden aikatauluista ja palveluista. Löpöä vaan tankkiin ja nokka sinne minne tie kulkee ja mieli halajaa!

1 kommentti:

  1. Koiran kanssa Eurooppaa jo kuukauden kiertäneenä, voisin yhden kokemuksen tuosta sääskiverkosta kertoa... Laitoin koto-Suomesta lähtiissä juuri tuollaisen sääskiverkon, kuin näin teilläkin olevan ja jo muutaman päivän kuluttua huomasin sen olevan auttamattomasti huono. Koiran sitä kulkiessa, se jäi koko ajan auki jostain suunnasta. Joten vaikka itse niitä pampuloita inhoankin, jouduin vaihtamaan naruista tehtyyn versioon, joka mielestäni esteettisempi kuin pampulat. Naruista nyt kolmen viikon kokemus ja huomattavasti paremmin ne pysyvät paikoillaan, vaikka tietenkään kaikkia hyttysiä nekään eivät, varsinkaan koiran kanssa, voi estää.
    Oikein mahtavaa matkan jatkoa teille, toivottelemme täältä Slovenian Ljubljanasta, josta jatkamme tänään Ptujhin.

    VastaaPoista