lauantai 5. toukokuuta 2012

Sweet home Vigevano!

Oulu, Suomi. Vilipakkaa keliä. Lämpötila 4 astetta. Lomafiilis 72%

Eipä oikein uskoisi, että muutaman viikon päästä ollaan kesäkuussa. Ulkona tuulee todella kylmästi ja vaakasuunnassa taivaalta vihmova räntä tuo mieleen enemmänkin syksyn kuin pitkällä olevan kevään.

Onneksi tosiasia on kuitenkin se, että noin kolmen viikon päästä pääsemme vääntämään Büten ratissa suunnaksi etelän ja siellä odottavat todennäköisesti paljon Suomea lämpimämmät kelit. Finnlines saa taas kuljettaa meidät halki Itämeren Travemündeen, josta suihkimme pitkin Saksan moottoriteitä kohti Itävaltaa, Sveitsiä ja kesän pääkohdettamme Italiaa.

Kevät on taas ollut melkoista haipakkaa sekä työelämässä että siviilissäkin, joten loma tulee juuri oikeaan sekä odotettuun paikkaan ja katkaisee mukavasti arjen tavalliset rutiinit. Vaikka Bütte on tänä vuonna saanut nauttia harvinaisen pitkästä talvilevosta, niin pientä reissuvalmistelua on tullut kuitenkin koko ajan ajoneuvon seisonnasta huolimatta tehtyä.

Asentelin viimeksi tänään Büten kaappiin tietoliikenneyhteyksien ylläpitoa varten Netwjorkin WLAN-tukiaseman, jonka avulla voimme toivottavasti kesän reissulla ja muutenkin jatkossa käyttää yhden mokkulan tarjoamaa nettiyhteyttä useammalla laitteella yhtäaikaa. Noita WLANin avulla toimivia laitteita kun alkaa olla jo useampia aina mukana reissussa, joten älypuhelimet, tabletit ja läppärit voivat nyt jakaa yhden ja saman nettiyhteyden, eikä jokaisessa tarvitse olla erillistä datapakettia. Ensikokeilujen perusteella systeemi vaikuttaa toimivan juuri siten kuin toivoinkin, mutta vasta Euroopassa ja tien päällähän se lopullinen totuus paljastuu, koska eri operaattorien kanssa on aina pientä säätämistä.

Edellisessä blogikirjoituksessani huhtikuun alussa oli vielä epävarmuus siitä, tulevatko TÜV-Nordin toimittamat C02-todistukset kelpaamaan Trafille. Nyt tuo soppa on onneksi omalta kohdaltani selvitetty ja rekisteriotteessa on merkittynä arvo, joka pudottaa vuotuisen maksun 485 eurosta huomattavasti kohtuullisempaan 195 euroon. Ihmeelliseltä tuntuu silti se, että jokaikisen asuntoauton omistajan on itse henkilökohtaisesti käytävä sama paperipeli läpi vaikka kyseessä olisi täysin samamlainen auto, kuin jollakin toisella, joka on jo arvot rekisteriotteeseen saanut. Lisäksi karavaanarien keskustelupalstoilla näkyy yhä ja uudestaan kertomuksia siitä kuinka joillakin asemilla TÜVin todistukset kelpaavat ja toisilla niitä ei millään hyväksytä. Kyllä olisi vielä paljon kirveellä töitä…?

Viikon päästä aion ajella Caravanlandiaan Kokkolaan asennuttamaan Büten katolle jäähdytyslaitteen. Tai ilmalämpöpumpustahan taitaa olla kyse. Tosin lämmittämiseen tuota laitetta emme ensisijaisesti tarvitse, koska talvikäyttö on meillä muutenkin melko vähäistä ja kaasulla sekä sähköpatruunallakin lämmittäessä olemme pärjänneet hyvin. Kirjoittelen sitten tuosta ilmastointilaitteen asennuksesta enemmän ensi viikolla, kunhan pääsemme Telair Silent -laitetta asentelemaan ja testaamaan. Caravanlandia julkaisi muuten keväällä asiakaslehden, jonka sivuilla pääsee myös tutustumaan meidän Büten kyytiläisten aikaisempiin tarinoihin ja kuviin. Lehden nettiversiota pääsee lukemaan täällä.

Tilasin pari viikkoa sitten myös Saksasta uuden lelun, jolla pystyy tarkastamaan kaasupulloista niiden sisältämän kaasun määrän. Sinänsä yksinkertainen ja helppokäyttöinen laite, jolla kaasupullon kylkeä pitkin liu'uttamalla voi tarkistaa pullossa olevan nestekaasun pinnan tason ja siten voi varmistua helpommin mukana olevien kaasupullojen täyttöasteesta. Olisi sitä varmasti pärjännyt ilmankin, mutta toisinaan on kyllä vähän harmittanut, kun on reissuun lähtiessä ollut lievää epävarmuutta siitä, kuinka paljon kaasua autossa olevissa pulloissa vielä on jäljellä. Selviäähän se ainakin pulloja hälskyttelemällä tai punnitsemalla, mutta kyllä se mittailu melkoisen paljon helpompaa moisen pikku vekottimen kanssa on. Kaasutason mittaria löytyy alle 30 eurolla kotiin tuotuna ainakin ebaystä.

Büttekin pääsi vihdoin käyttöön ja tien päälle pari päivää sitten ja kevään ensimmäinen työreissu Koillismaalle Taivalkosken maisemiin paljasti ainakin sen, että navigaattoriksi hankkimani Acerin Iconia Tab A100 toimii tuossa hommassa loistavasti ja navigoiminen suuren näytön avulla on suorastaan juhlavan helppoa. Isolle näytölle mahtuu mukavasti informaatiota ja esimerkiksi lähestyvät nopeusrajoitusten muutokset huomaa aivan eri tavalla isolta ruudulta kuin kännykän sinänsä hyvältä näytöltä tihrustaessa. Lisäksi jenkeistä tilaamani joutsenkaulakiinnitys pitää laitteen tukevasti ja turvallisesti oikeassa paikassa ilman, että se tulisi haitoksi näkyvyydelle. Kaikenkaikkiaan laite tuntuu vähintäänkin lupaavalta.

Viikolla tuli muuten puhelu kansainvälisen lähettifirman mieheltä, joka ilmoitti, että meille olisi tulossa kirjattu paketti. Aluksi ihmettelin mistä oli kyse, mutta kotona pakettia auki repiessä paljastui mukava ja odotettu lähetys. Tilasimme nimittäin reilu viikko sitten konserttiliput Italiasta, koska lomareittimme varrelle sattui kuin kohtalon ohjaamana erään pitkäaikaisen suosikkibändimme keikka. Eteläjenkkilän puuvillapelloilta rokkinsa alkuvoiman hakenut Lynyrd Skynyrd nimittäin on keikalla kesäkuun puolivälin tienoilla Milanon lähiseudulla Vigevanossa, joten päätimme viettää yhden lomailloista southern rockin merkeissä. Intoa ei tietenkään vähentänyt yhtään sekään, että samassa konsertissa esiintyy toinenkin nuoruuden suosikki Molly Hatchet, joten olisi ollut aika vaikeaa kieltäytyä moisesta mahdollisuudesta yhdessä ja samassa konsertissa. Lisämausteena tarjolla oli tietysti se pikatti yksityiskohta, että harvemmin sitä pääsee kunnon rokettirollia kuuntelemaan keskiaikaisen italialaisen kaupungin historiallisessa miljöössä. Joten onpahan taas jotakin speciaalia mitä odottaa! :D

Nyt pitää alkaa lopettelemaan turinointi tältä päivältä. Bütte pääsee onneksi taas tien päälle. Omalla bändilläni on nimittäin naapurikunnassa keikka, joten Büten eräs hyvä ominaisuus keikkabussina tulee taas tarpeeseen ja käyttöön. Joten kamat kyytiin ja soundchekin tekoon. Sweet home Vigevano!

2 kommenttia:

  1. Löysin bloginne n. vuosi sitten ja on kiva päästä taas seuraamaan reissuanne. Matkakuume on nousussa täälläkin. Meillä lähtö 2.6 ja suunta lähes sama eli ensin Travemundeen, Saksan läpi Europaparkiin (ja Silver Starin ekaan vaunuun), sitten Sveitsiin ja pohjois-Italiaan Lago Maggiorelle muutamaksi päiväksi. Bloginne innoittamana suunnataan Cannobioon camping del Soleen.

    Kotimatkalla poiketaan Thomannille, josta 14v poikamme on nähnyt unta jo puoli vuotta. Näytin pahaa aaavistamatta täältä blogista ottamiasi kuvia ja... huonosti kävi. Nyt poika selaa nettisivuja, laskee omia rahojaan ja kyselee paljonko saisi vanhemmiltaan "lomarahaa".

    Mutta mukava, kun reissu lähestyy - työkiireetkin kestää niin paremmin. T:Pia, Petri & Kalle

    VastaaPoista
  2. Me menemme tosiaan muutamaa päivää aiemmin liki samoja reittejä Saksan läpi. Tosin nyt ensimmäinen etappi Italiassa on Venetsian seudulla, joten Alpit ylitämme hieman idempää.

    Thomannille kannattaa tosiaan varata aikaa ja rahaa, jos soittimet tai soittaminen on lähellä sydäntä. Ja noin suuri musiiikkiliike kattavine valikoimineen on jo turistinähtävyys itsessään.

    Mukavaa ja turvallista matkaa teillekin!

    VastaaPoista