maanantai 6. heinäkuuta 2015

Paetaanko vuorille?

Innsbruck, Itävalta. Ennätyshelteitä. Lämpötila 38 astetta. Lomafiilis 149%

Loman jatko Itävallan Tirolissa Voldersin pienessä alppirinnekylässä sujui viikonlopun yli varsin kuumissa merkeissä. Onneksi lertsulta löytyi uima-allas, jossa Jaana kävi kuumimpina hetkinä vilvoittelemassa ja hakemassa helpotusta ihoa polttavaan helteeseen. Itse jätin uinnit väliin, sillä jonkinlainen pieni kesäflunssa yritti päälle, joten hieman nuhaisena ja kurkku karheana ei täysillä tehnyt mieli vesileikkeihin. Ihan kympillä ei kuumuutta karkuun lähteminen muutenkaan onnistunut, sillä Euroopan päällä jömöttävä kuuma ilmarintama tuntui yhä kiristävän otettaan myös Itävallasta.

Niinpä perjantain ja lauantain löhöilyn ja pienten aamuisten ja iltaisten läheisille vuortenrinteille suuntautuneiden koiralenkkien jälkeen päätimme lähteä sunnuntaina elohopean kivutessa ennätyslukemiin katselemaan noin 15 kilometrin päässä olevaa Innsbruckin kaupunkia ja sen nähtävyyksiä. Aluksi yritimme kaupunkiin kulkevan bussin kyytiin leirintäalueen respasta saamiemme ohjeiden mukaisesti, mutta kyllästyimme lopulta istuskelemaan ja odottelemaan jonnekin jäänyttä linja-autoa lähes 40 asteisessa bussikatoksessa ja tilasimme taksin, jolla hurautimme Nordkette-kondolihissin lähtöasemalle Hungerburgiin. Ikivanha ilmeisen pahaa kurkkusyöpää sairastava papparainen kurvaili meidät huimaa vauhtia ylös vuorenrinteillä mutkittelevia serpentiiniteitä ja reilun vartin päästä olimme jo ostamassa lippuja ylös nousevaan hissiin. Kuskimme yritti ajellessaan puhella meille korisemalla ja luultavastikin saksankielellä, mutta sen verran pahasti hänen äänihuulensa olivat kärsineet, ettei puheesta saanut mitään selvää. No, pääasia, että ajaminen yhä onnistui varsin hyvin. Meillä Suomessa tosin tuskin olisi tuollainen noin 90-vuotias kurkkusyöpäpotilas ollut asiakaspalveluhommissa turisteja kuskaamassa.

Hissimatka Hungerburgista ylös Hafelekarin huipulle tehdään kahdessa eri osassa ja lopulta olimme ylhäällä yli 2300 metrin korkeudessa reilun parinkymmenen minuutin käsivarren paksuisten vaijerien varassa roikkumisten jälkeen. Olimme etukäteen olleet hieman huolissamme siitä, olisiko tuolla korkealla puuttomalla vyöhykkeellä kovinkin viileätä, mutta huoli oli täysin turha. Vaikka siellä täällä näkyi vielä lunta ja muutamat pilvenretaleet olivat samalla korkeudella kanssamme, niin huipulla lämmintä riitti yli 26 astetta, mikä sekin tuntui ihanan viileältä laakson huumaavan kuumuuden jälkeen. Maisemathan olivat luonnollisesti suorastaan huikeita ja ylhäältä pääsi näkemään koko Innsbruckin kaupungin sekä ympäröivät laaksot ja alppihuiput.

Aikamme maisemia ihailtuamme ja pakolliset maisemakuvat sekä selfiet räpsittyämme aloitimme laskeutumisen samaa reittiä alaspäin. Nälkä alkoi jo hieman tuntua, joten Notdkettenin ala-asemalla ostimme liput junaan, joka kuljetti meidät aivan Innsbruckin keskustan tuntumaan. Noin kymmenessä minuutissa olimme jo kävelemässä kohti Innsbruckin vanhan kaupungin portteja ja ylhäällä ollessamme lämpötila alhaalla laaksossa oli yhä vaan noussut aamuisista lukemista. Hehkuvassa helteessä oli pakko hakeutua katujen varjoisille puolille ja siltikin paidanselkämys kastui, kun astelimme noita hienoja vanhoja keskiaikaisia katuja. Oheisista kuvista saa varmaan parhaan käsityksen vanhan kaupungin viehättävistä näkymistä. Me Jaanan kanssa kyllä tykästyimme kaupunkiin kovasti ja tuonnehan voisi aivan hyvin lentää vaikkapa kaupunkilomalle joskus myöhemmin.

Päädyimme lounaalle ja virkistäville janojuomille varsin perinteiseen paikkaan. Onneksi kerrankin löytyi ravintola, missä ruoka-annokset olivat isonkin miehen nälkään riittävän kokoisia, lihaisia ja maukkaita. Itse söin lounaaksi parhaan koskaan nauttimani leivitetyn porsaanleikkeen ja Jaana oli tosi tyytyväinen tilaamaansa vasikanmaksa-annokseen portviinkikastikkeessa. Molemmat tarjoiltiin muikean makuisen pottumuusin kera. Luulisihan noiden tuossa ravintolassa osaavan ruoka-annosten teon, sillä kyseinen ravintola on toiminut samassa paikassa jo vuodesta 1390.

Lounaan jälkeen teimme pieniä ostoksia kadunvarsien matkamuistokaupoista, mutta sitten oli pakko lähteä talsimaan kohti bussiasemaa, jossa ajattelimme hypätä Voldersiin menevän bussin kyytiin. Olimme kuitenkin bussiasemalle kaupungin halki käveltyämme niin poikki kuumuudesta, että nappasimme ensimmäisen saatavilla olevan ilmastoinnilla varustetun taksin, jonka kanssa saimme neuvoteltua kohtuullisen 30 euron hinnan paluumatkasta Voldersiin. Linja-auton odottelu käytännössä 40 asteisella bussiasemalla ei todellakaan enää kiinnostanut.

Autolla koirat olivat tyytyväisiä paluuseemme ja ilmastoinnin pelatessa hyvin, niillä oli ollut asuntoauton sisällä varsin lokoisat ja viileät olosuhteet. Olivat vain makoilleet poissa ollessamme täysin hiljaisesti 24 asteen sisätiloissa. Jätimme nimittäin päivän retkelle lähtiessämme leirintäalueen toimiston miehelle Hansille puhelinnumeromme esim. sähkökatkoksen varalle, mutta eipä tuolla Itävallassa kuulemma koskaan ole edes moisia sähkökatkoksia. Mies oli vielä käynyt muutamaan otteeseen tarkastamassa tilanteen autolla, mutta äänetöntä ja rauhallista kuulemma oli ollut. Edes Víla, joka koko reissun ajan on osoittanut murkkuikäisen oireita haukkumalla ja säikähtelemällä monenlaisia uusia asioita, ei ollut päästänyt ääntäkään miehen liikkuessa auton lähellä.

Sunnuntai-iltana aloimme pakkailemaan jo leiriä kasaan, sillä maanantaina suunnitelmissamme oli ajopäivä kohti pohjoista ja toivottavasti hieman viileämpiä seutuja. Illalla kävimme vielä syömässä leirintäalueen viereisessä turkkilaisperheen omistamassa Holzofen-pizzeriaravintolassa maukkaat päivälliset ja jälleen oli ruoka sekä kooltaan että maultaan huipputasoa. Ihan selvästi meikäläisellä ja itävaltalaisilla on sama maku!

Tätä kirjoitellessa on ajeltu noin 660 kilometriä koilliseen. Eli nyt ollaan ns. Saksin Sveitsissä Königsteinin pikkukylässä Saksassa aivan Tsekin rajan tuntumassa. Syy miksi tätä aluetta kutsutaan Saksinn Sveitsiksi toivottavasti selviää lähipäivinä, kunhan pääsemme tutustumaan ympäristöön. Nyt laitamme leirin pystyyn tähän Elben-rannalle ja alamme katselemaan mille sitä alettaisiin. Lämpötila on laskenut onneksi hieman, tosin tiistaiksi luvataan taas 32 astetta. Onhan siinäkin ihan kotitarpeiksi ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti